Κληρονομικός Καρκίνος

σύνδρομο lynch

Γονίδια και Κληρονομικότητα!

κληρονομικος καρκινος

Πως επηρρεάζουν τα γονίδια και η κληρονομικότητα την εμφάνιση του καρκίνου:

Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να επηρεαστούν έντονα από μεταβολές γονιδίων που υπάρχουν στην οικογένεια. Είναι σημαντικό για τα άτομα με ορισμένους τύπους καρκίνου να γνωρίζουν εάν ο καρκίνος τους προκλήθηκε από κληρονομική μετάλλαξη. Επειδή οι πληροφορίες για το γενετικό υπόβαθρο θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιλογή θεραπείας.κλ

Κληρονομικός καρκίνος |~ 5-10% όλων των καρκίνων

Ενώ οι περισσότεροι καρκίνοι είναι σποραδικοί, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με γονιδιακή μετάλλαξη, την οποία έχουν κληρονομήσει από τη μητέρα ή τον πατέρα τους. Αυτό το μεταλλαγμενο γονίδιο τους θέτει σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από άλλους ανθρώπους. Όταν ο καρκίνος εμφανίζεται εξαιτίας μιας κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης, αναφέρεται ως κληρονομικός καρκίνος και αντανακλά το ~ 5-10% όλων των καρκίνων.

Κληρονομικότητα καρκίνου| Πιθανότητες εμφάνισης 

Τα γονίδια προδιάθεσης για καρκίνο μπορεί να κληρονομηθούν και να μεταδοθούν από άνδρες και γυναίκες. Εάν ένας γονέας φέρει ένα τέτοιο γονίδιο, κάθε απόγονος έχει 50% πιθανότητα να το κληρονομήσει και να είναι πιο επιρρεπής  στην εμφάνιση καρκίνου.

Οι κληρονομούμενοι καρκίνοι δε διαφέρουν σημαντικά από τους μη κληρονομούμενους καρκίνους, γενικά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο καρκίνος εμφανίζεται μέσα στην οικογένεια, ο οποίος τείνει να υποδεικνύει εάν είναι κληρονομικός.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο, ρωτήστε τον ιατρό σας τις προϋποθέσεις για την γενετική συμβουλευτική και την εξέταση HerediGENE.

Οι πιο πρόσφατες διεθνείς οδηγίες (ASCO, ESMO, NCCN και American Society of Breast Surgeons) συνιστούν ανεπιφύλακτα, αντί για αποκλειστικά BRCA1 / 2, τη χρήση πάνελ πολλαπλών γονιδίων για καλύτερη κάλυψη των γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του καρκίνου των ωοθηκών κ.λπ..